Gebouwen

Het Theaterkwartier Utrecht omvat behalve de gezelschappen ook een drietal prachtige gebouwen: Theaterhuis de Berenkuil, de Snijzaal en theater De Paardenkathedraal. Deze behoorden ooit tot de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Al vele tientallen jaren hebben ze een culturele functie. Lees meer hieronder >>>

De Berenkuil

Theaterhuis de Berenkuil is een levendig cultuurhuis in de Utrechtse wijk Wittevrouwen. Voor jong, oud, professioneel, amateur, creatief, zakelijk… wij zoeken voor elk idee een passende plek in ons huis. Onze drie studio’s zijn voorzien van professionele techniek, fijne vloeren, goede akoestiek en veel licht. De theaterzaal met een tribune voor ongeveer 75 personen kan gebruikt worden voor voorstellingen maar lezingen, filmavonden en muziekoptredens passen ook prima.

Naast de studio’s en theaterzaal zijn er ook kantoorruimten in de Berenkuil. In deze ruimten werken onze vaste bewoners zoals Dox, Het Filiaal theatermakers en De Dansers. Ook zijn er vaste organisaties die wekelijks cursussen organiseren.

Lees meer over Theaterhuis de Berenkuil >>

De Paardenkathedraal is het theater van Theater Utrecht. Het markante gebouw aan de Veeartsenijstraat en onderdeel van het Veeartsenijterrein in Utrecht is rond 1904 ontworpen door Cornelis Hendrik Peters voor de Rijks Veeartsenijschool, het eerste opleidingsinstituut in Nederland voor dierenartsen. Het gebouw was een manege waar paarden die moesten herstellen van een operatie konden revalideren. Vanwege de karakteristieke gevel, rechthoekig in neogotische stijl, kreeg het al snel de bijnaam ‘De Paardenkathedraal’. In 1988 verhuisde de faculteit Diergeneeskunde naar de Uithof, en moest het gebouwencomplex worden herbestemd. Het werd grondig opgeknapt en kreeg een sociaal-culturele bestemming. In 1993 nam theatergezelschap De Paardenkathedraal haar intrek. Later werd dat het gezelschap De Utrechtse Spelen. Sinds 2013 huist Theater Utrecht in het pand, die er voorstellingen maken, repeteren en presenteren aan publiek. Regelmatig zijn er ook voorstellingen van Utrechtse partners te zien, zoals DOX, De Dansers en Festival Oude Muziek.

De Snijzaal

De Snijzaal is – net als De Paardenkathedraal en de woningen aan de Veeartsenijstraat in het eerste kwart van de 20e eeuw gebouwd – onderdeel van het Veeartsenijterrein. Het was vroeger de ruimte waar door studenten van de Rijks Veeartsenijschool (later de Faculteit Diergeneeskunde) de dieren werden opengesneden voor onderzoek. De haken waar de kadavers aan hingen zijn nog steeds zichtbaar in het plafond, zo ook enkele andere karakteristieke elementen. Inmiddels is het het kantoor van Theater Utrecht. In de snijzaal zelf worden soms openbare eerste lezingen georganiseerd. In het verleden heeft het gezelschap Het Barre Land hier ook kantoor en repetitieruimte gehouden.

Theaterhuis De Berenkuil, Biltstraat 166, Utrecht, info@deberenkuil.nl
De Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat 155, Utrecht, info@theaterutrecht.nl
De Snijzaal, Hoefijzerstraat 10, Utrecht, info@theaterutrecht.nl