Gezelschappen

Het Theaterkwartier Utrecht bestaat uit Theaterhuis de Berenkuil, theater De Paardenkathedraal en de Snijzaal. Hier werken onder andere DOX, Het Filiaal theatermakers, De Dansers en Theater Utrecht. Typische Utrechtse gezelschappen die met hun voorstellingen en kunstprojecten de gehele breedte van de (Utrechtse) bevolking bereiken. Meestal zijn nieuwe producties eerst in één van de panden in dit Theaterkwartier te zien, voordat ze uitvliegen over de rest van de wereld. Lees hieronder meer over de vier gezelschappen.

DEF2IN HET HOL VAN DE LEEUW DOX ©KAMERICH & BUDWILOWITZ -EYES2_-14

DOX

DOX is een dynamisch Utrechts gezelschap van zelfstandige en veelzijdige kunstenaars, die hun kennis overdragen aan een nieuwe generatie. Binnen DOX zijn de begrippen talentontwikkeling, productie en outreach (educatie) onlosmakelijk met elkaar verbonden.

DOX is de plek waar zowel ervaren als jonge podiumkunstenaars en hun publiek elkaar ontmoeten. Waar gewerkt en getoond wordt, waar het bruist van nieuwe ideeën en waar nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan. Doordat DOX samenwerkt met sterke partners en een groot netwerk heeft is DOX een belangrijke schakel in de ontwikkeling van talent.

Lees meer op wijzijndox.nl

Het Filiaal Theatermakers

Wij maken voorstellingen voor families en het basisonderwijs. Onze producties reizen nationaal en internationaal, we komen overal en zijn er voor iedereen! Combineerden we in het begin vooral spel en muziek, in de loop der jaren is dat uitgebreid met poppen, liedjes, objecten, beeldende kunst, wetenschap en live voor je neus gemaakte film.

Rond elke voorstelling wordt omlijstend lesmateriaal voor het basisonderwijs ontwikkeld. Niet alleen ter voorbereiding op een theaterervaring, maar ook om kinderen te stimuleren om op een andere manier naar de wereld te kijken.

Lees meer op www.hetfiliaal.nl >>

De Dansers

De Dansers is een Utrechts gezelschap onder leiding van Josephine van Rheenen en Guy Corneille. De Dansers maakt ‘dansconcerten’: organische samenkomsten van energieke moderne dans en rauwe livemuziek. De groep is expert in de eerste kennismaking met dans en maakt internationaal geprezen voorstellingen voor kinderen/families en voor (jong)volwassenen. 

Voorstellingen van De Dansers hebben het in zich om de levensdrift van kinderen aan te spreken en bij volwassenen vergeten verlangens naar ongeremdheid en aanraking opnieuw aan te boren. Om lijfelijkheid en verbinding een plaats te geven in de samenleving; tegenwicht te bieden aan het virtuele, het oppervlakkige en het individualisme.

Lees meer op www.dedansers.com >>

Theater Utrecht

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en staat voor uitdagend, ontregelend en bevlogen theater. Het behoort tot de meest toonaangevende theatergezelschappen van Nederland. Theater Utrecht brengt hoogtepunten en klassiekers uit het toneel en de literatuur, en zet die naar eigen hand in uitdagende en betrokken voorstellingen met een sterk muzikaal karakter. Het eigen theater, De Paardenkathedraal, fungeert als herkenbare thuisbasis. Het is het centrum van waaruit alle activiteiten plaatsvinden: het produceren en presenteren van theatervoorstellingen, ontmoetingen tussen kunstenaars en toeschouwers en de ontwikkeling van aanstormende talenten.

Lees meer op www.theaterutrecht.nl.

Theaterhuis De Berenkuil, Biltstraat 166, Utrecht, info@deberenkuil.nl
De Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat 155, Utrecht, info@theaterutrecht.nl
De Snijzaal, Hoefijzerstraat 10, Utrecht, info@theaterutrecht.nl