Gezelschappen

Het Theaterkwartier Utrecht bestaat uit Theaterhuis de Berenkuil, theater De Paardenkathedraal en de Snijzaal. Hier werken onder andere DOX, De Dansers, New Dutch Connections en Theater Utrecht. Typische Utrechtse gezelschappen die met hun voorstellingen en projecten de gehele breedte van de (Utrechtse) bevolking bereiken. Meestal zijn nieuwe producties eerst in één van de panden in dit Theaterkwartier te zien, voordat ze uitvliegen over de rest van de wereld. Lees hieronder meer over de vier gezelschappen.

20190331_TARONALEONORA_WMNB_OLAF_2095_WEB

DOX

DOX is hét huis voor jong podiumtalent in Utrecht. Een plek waar performers en makers zich verder ontwikkelen op het gebied van theater, dans, urban arts, muziek, visuals en film. Stapsgewijs gaan jongeren mee in de podiumkunstwereld om uit te groeien tot professionals én sterke individuen die ergens voor staan. De jongerencultuur en de eigen leefwereld zijn de bron van inspiratie. Het werk is in de theaters te zien, maar ook op poppodia, festivals en in de stad.

Lees meer op wijzijndox.nl

Theater Utrecht

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en brengt geëngageerd, hoogwaardig en cutting edge theater voor een zo breed mogelijk publiek. We houden de ogen wijd open naar de wereld, reflecteren op de vraagstukken van morgen in de context van de geschiedenis en putten daarbij uit allerlei mogelijke bronnen: van eeuwenoud tot hagelnieuw, van proza en film tot poëzie.

We bespelen theaters in het hele land en staan geregeld op locatie en op festivals. Ons eigen theater De Paardenkathedraal is de thuisbasis. Maar we zijn als stadsgezelschap ook kind aan huis in Stadsschouwburg Utrecht. Samen met HKU en DOX bouwen we aan het theater van de toekomst in een interdisciplinair onderzoekslab (Innovation:Lab).

Lees meer op www.theaterutrecht.nl.

De Dansers

De Dansers is een Utrechts gezelschap onder leiding van Josephine van Rheenen en Guy Corneille. De Dansers maakt ‘dansconcerten’: organische samenkomsten van moderne dans en livemuziek. De groep is expert in de eerste kennismaking met dans en maakt internationaal geprezen voorstellingen voor kinderen/families en voor (jong)volwassenen. 

De Dansers wil inspireren tot lijfelijkheid en persoonlijke verbinding, juist in een samenleving waarin we steeds meer op schermpjes leven. Dat doet de groep door simpelweg contact te maken en energie te geven, in alles wat ze doen. De Dansers maakt werk dat de levensdrift van kinderen aanspreekt en bij volwassenen vergeten verlangens naar overgave en aanraking opnieuw aanboort.

Lees meer op www.dedansers.com

New Dutch Connections

Iedereen heeft toekomstdromen, maar niet iedereen krijgt de kans deze na te jagen. Zo is de situatie van (ex-)vluchtelingen in Nederland vaak uitzichtloos.

Stichting New Dutch Connections inspireert en motiveert (ex-)vluchtelingen om opnieuw in zichzelf te geloven. Dit wordt gedaan door samen met bedrijven workshops aan te bieden, unieke ontmoetingen te organiseren door o.a. het produceren van theatervoorstellingen en (ex-)vluchtelingen te koppelen aan coaches en maatjes.

Lees meer op www.newdutchconnections.nl

Theaterhuis De Berenkuil, Biltstraat 166, Utrecht, info@deberenkuil.nl
De Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat 155, Utrecht, info@theaterutrecht.nl
De Snijzaal, Hoefijzerstraat 10, Utrecht, info@theaterutrecht.nl